De Totalitaire Rubric – over de innige relatie tussen de democratie en dictatuur

Redactie: Eef Veldkamp presenteerde zijn werk afgelopen zaterdag 9 september in De Balie (Amsterdam). En nu is het bij ons. Hieronder deel 1!

Dictaturen lijken uit te sterven. Sinds de Tweede Wereldoorlog, het hoogtepunt van de dictatuur in Europa, maken ze plaats voor democratieën, geleid door het volk. Toch ging deze democratisering niet zonder slag of stoot, de dictatuur won nog lang terrein. Zelfs vandaag de dag klopt de dictatuur bij sommige landen wederom aan de deur. Denk bijvoorbeeld aan Erdogan in Turkije of Loekasjenko in Wit-Rusland.

Hoe komt het dat de democratie de dictatuur nog niet uitsluit?

Beide lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar misschien is de democratie wel helemaal niet zo vreemd van de dictatuur: misschien bestaan ze wel omwille van elkaar.

Over een paar dagen publiceer ik een nieuw stuk op 2116 genaamd ‘Wat is totalitaire dictatuur?’. In aanvulling daarop heb ik de Totalitaire Rubric ontwikkeld. Met de rubric kun je beoordelen in welke mate je onderdeel uitmaakt van een totalitaire dictatuur.

Bekijk de rubric en het bijbehorende formulier hier en hier. Komt de invulling van jou Totalitaire Rubric uit in het rood en maak je je zorgen? Lees dan ook mijn deel 2: ‘Wat is totalitaire dictatuur?’.

 

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *